11.10.2018

Novopacký Boulder Otevřen!

boulder-otevren

Ve čtvrtek 27. září byla slavnostně otevřena lezecká stěna v Nové Pace.
Tři měsíce se členové Horolezeckého oddílu Nová Paka intenzivně věnovali rekonstrukci prostor bývalého Rokáče, aby vytvořili prostředí vhodné k provozování boulderové stěny. Vedle drobných stavebních úprav bylo nutné jednotlivé místnosti nejen vymalovat, ale i připravit na jejich funkční využití. Byly tedy položeny nové koberce, nově vybudován sprchový kout, opraveny toalety a náležitě uklizeny a vybaveny prostory baru, šatny a skladu vybavení. O stavbu samotné stěny se zkušeně postarala společnost TR Walls.

Jako entrée k oficiálnímu otevření boulderu bylo připraveno Himalájské vyprávění v Novopackém kině. Přednášky našich dvou předních českých horolezců Radoslava Groha a Zdeňka Háka si se zaujetím vyslechl hojný počet nadšenců tohoto adrenalinového sportovního odvětví. Zprvu si vzal slovo Vrchlabský matador Radek „Radar“ Groh, aby vyprávěl o jeho letošní úspěšné expedici na „horu smrti“ – Nanga Parbat. Poté dostal slovo držitel Zlatého cepínu – Zdeněk „Háček“ Hák, který nám vylíčil jeho jarní prvovýstup na Kyazo Ri.
Po inspirativních přednáškách byli všichni pozváni do prostor nedaleké boulderové stěny, kde se o úvodní slovo postaral starosta města Josef Cogan. Následovalo vystoupení hudební skupiny Cémur Šámur, za jejíhož doprovodu si mohli lezuchtiví jedinci osahat nové chyty bouldrovky.
Boulder je v provozu od 01.10.2018, a to každý den od 18:00 do 22:00 (vchod z ulice Lomnická vedle restaurace Novopacké sklepy). K dispozici nabízíme za poplatek půjčení potřebného vybavení. Aktuální informace o provozu naleznete na facebookové stránce www.facebook.com/BoulderNovaPaka nebo internetových stránkách www.honp.cz/boulder. Se začátkem nového roku chystá oddíl řadu novinek, mezi nimiž lze vyzdvihnout především založení dětského oddílu.
Jménem Horolezeckého oddílu bych rád poděkoval především městu Nová Paka, sponzorům a jednotlivým členům, kteří se podíleli na vzniku našeho lezeckého doupěte. Lezení zdar!

Text: Miroslav Malý
Foto: Eva Bochová